Krachtige wortels voor plantgezondheid
Plantgezondheid is cruciaal om de best mogelijk opbrengst en kwaliteit te realiseren met minimale afhankelijkheid van bestrijdingsmiddelen. Hoewel het plantenwortelsysteem slecht zichtbaar is, spelen wortels een belangrijke rol bij het behouden van de plantgezondheid.
Deze whitepaper geeft uitleg over het micromilieu in de wortelzonde, wat vaak onderschat wordt, maar een belangrijke rol speelt bij de gezondheid en weerbaarheid van planten.
Data-gestuurd telen op een hoger niveau
Voor een teler is het niet ondenkbaar dat zijn gewasmanagementsysteem in de nabije toekomst zijn beste fulltime gewasadviseur wordt. Denk aan een gewasmonitoringsysteem dat data over de water-, energie- en assimilatenbalans van de plant naar een centraal dataplatform stuurt. Op basis van al deze data neemt het systeem beslissingen en regelt het kasklimaat zodanig dat de gewasgroei geoptimaliseerd wordt. Dit klinkt misschien als sciencefiction, maar het begint de realiteit te worden. De eerste stappen zijn al genomen en zijn beschreven in de voorgaande whitepaper “Data-gestuurd telen in de praktijk”. Hierin zijn de volgende vragen behandeld: ‘Wat is er gebeurd?’ en ‘Waarom is het gebeurd?’.
Deze whitepaper beschrijft de hierna volgende stappen: ‘Wat zal er gebeuren?’ en ‘Wat is het beste dat kan gebeuren?’. Weten wat het beste is dat kan gebeuren is het ultieme doel van teeltoptimalisatie.
Het Nieuwe Telen (HNT) is een nieuwe manier van telen die in de Nederlandse glastuinbouw is geïntroduceerd door de Nederlandse Land- en Tuinbouw Organisatie. Hoogendoorn is betrokken geweest bij het onderzoek sinds 2006. Hoewel HNT meestal wordt geassocieerd met energiebesparing, is het primaire doel de groei van planten te optimaliseren door het verbeteren van de klimaatomstandigheden in de kas. Dus de nadruk ligt op de groei en ontwikkeling van de plant. Hoewel ook aanzienlijke energiebesparingen haalbaar zijn, worden deze beschouwd als een bonus in plaats van een doel. In Nederland is een intensief educatief programma geïntroduceerd rondom HNT. Binnen dit programma zijn al honderden Nederlandse telers en adviseurs opgeleid en getraind om hun kennis van natuurkunde en plantenfysiologie uit te breiden. Door het toepassen van de principes van HNT verbeteren zij hun resultaten en minimaliseren ze tegelijkertijd hun energiekosten.
Deze whitepaper geeft in het kort een aantal achtergronden en toepassingen van de teeltmethoden van Het Nieuwe Telen.
Data-gestuurd telen in de praktijk
Data is een veelbesproken onderwerp in de tuinbouwsector. Steeds meer bedrijven implementeren op data gebaseerde oplossingen. Veel onderzoeken en ontwikkelingen zijn gebaseerd op data en daardoor verschijnen er ook vacatures voor tuinbouw data-analisten. Echter, waarom is data zo essentieel geworden? Is data-analyse werkelijk zo winstgevend? Welke data moet verzameld worden? Hoe belangrijk is de kwaliteit van data? Hoe moet begonnen worden met data-analyse? Welke instrumenten moeten gebruikt worden?
Voor de beantwoording van deze vragen is begrip van de basisprincipes van data-analyse cruciaal. In deze whitepaper worden enkele belangrijke vereisten besproken om in de praktijk aan de slag te gaan met data-gestuurd telen.
Geavanceerde procesregeling in kassen
Om de plantgroei en -ontwikkeling te bevorderen, en daarmee productie te optimaliseren, zijn moderne kassen uitgerust met een computersysteem voor klimaatsturing. Dit klimaatregelingssysteem helpt om een optimaal kasklimaat te realiseren, ondanks nadelige weersomstandigheden, en bij voorkeur ongeacht het seizoen.
Deze whitepaper bespreekt enkele achtergronden van klimaatregelingssystemen in het algemeen. Er wordt speciale aandacht besteed aan de verschillende vereisten voor het verkrijgen van een hoge kwaliteit procesregeling wat betreft, stabiliteit, gelijkmatigheid en efficiënt gebruik van water, energie, CO2 en voedingsstoffen.
Verbeteren van het groeiklimaat met weerdata
Door gewassen te telen in kassen kunnen we het gewas beschermen tegen ongewenste weersomstandigheden, zoals kou, neerslag en wind. Tegelijk kunnen we maximaal profiteren van de energie van de zon door een optimale combinatie van groei factoren in de kas te creëren.
Als teler zou u wellicht andere beslissingen hebben genomen als u van tevoren de precieze weersomstandigheden had gekend. Door de weersverwachting te integreren in uw dagelijkse teeltactiviteiten kunt u ten volle profiteren van de buitenomstandigheden.
Deze whitepaper beschrijft de achtergronden en toepassingen van weersverwachtingen om de plantgroei te optimaliseren en tegelijk de energie-efficiëntie te verhogen.
De groeiprocessen van een plant worden voornamelijk bepaald door drie plant balansen: de energiebalans, de waterbalans en de assimilatenbalans. Deze plant balansen zijn onderling verbonden via de huidmondjes. De plant wil de drie plant balansen onder alle omstandigheden in balans houden. Daarom vereist het verhogen van één groeifactor, bijvoorbeeld PAR-licht, ook aanpassing van andere factoren, zoals temperatuur, CO2-opname, relatieve vochtigheid (RV) en wateropname, om een hogere groeisnelheid te verkrijgen.
Deze whitepaper beschrijft de achtergrond en toepassingen van het gebruik van een thermische
camera om de plantgroei te optimaliseren.
De groeiprocessen van een plant worden voornamelijk bepaald door de drie plantbalansen: de energiebalans, de waterbalans en de assimilatenbalans. Deze plantbalansen zijn met elkaar verbonden via de huidmondjes; de microscopisch kleine poriën in het blad die waterdamp uitlaten en CO2 opnemen. Onder alle omstandigheden heeft de plant als doel de drie plantbalansen in balans te houden. Wanneer de verdamping hoog is onder zonnige omstandigheden en de beschikbaarheid van water in de plant te laag wordt, beginnen de huidmondjes te sluiten om de verdamping te verminderen en daarmee uitdrogin te voorkomen. Als gevolg hiervan zal de temperatuur van het blad stijgen. Daarnaast zal het sluiten van de huidmondjes de CO2 opname verminderen, waardoor het fotosynthese proces belemmerd wordt. Dat heeft een negatief effect op de assimilatenbalans. Dat is de reden dat wanneer één groeifactor, bijvoorbeeld PAR licht, toeneemt, andere factoren, zoals temperatuur, CO2 concentratie, relatieve vochtigheid (RV) en water gift ook moeten worden aangepast om inderdaad een snellere groei te verkrijgen.
Deze whitepaper beschrijft de hoofdlijnen van een schermstrategie die gericht is op het telen van sterke en veerkrachtige gewassen die hoge opbrengsten en kwaliteit leveren en waarmee tegelijkertijd fossiele energie kan worden bespaard.
De groeiprocessen van een plant worden voornamelijk bepaald door de drie plantbalansen: de energiebalans, de waterbalans en de assimilatenbalans. Deze plantbalansen zijn met elkaar verbonden via de huidmondjes; de microscopisch kleine poriën in het blad die waterdamp uitlaten en CO2 opnemen.
Onder alle omstandigheden heeft de plant als doel de drie plantbalansen in balans te houden. Wanneer de verdamping hoog is onder zonnige omstandigheden en de beschikbaarheid van water in de plant te laag wordt, beginnen de huidmondjes te sluiten om de verdamping te verminderen en daarmee uitdroging te voorkomen. Als gevolg hiervan zal de temperatuur van het blad stijgen. Daarnaast zal het sluiten van de huidmondjes de CO2 opname verminderen, waardoor het fotosynthese proces belemmerd wordt. Dat heeft een negatief effect op de assimilatenbalans.
Deze whitepaper beschrijft op hoofdlijnen een watergeef-strategie die erop gericht is om te voldoen aan de behoeften van de plant wat betreft waterbeschikbaarheid en voedingsopname, en tegelijk het wortelsysteem in goede conditie houdt.
De assimilatenbalans van de plant
Het groeiproces van een plant wordt voornamelijk bepaald door drie plantbalansen: de waterbalans, de energiebalans en de assimilatenbalans. Deze plantbalansen zijn onderling gekoppeld via de huidmondjes (stomata); de microscopische kleine poriën in de bladeren waardoor water wordt verdampt en CO2 wordt opgenomen. Wanneer de verdamping, onder zonnige omstandigheden, hoog is en de waterbeschikbaarheid in de plant te laag wordt, beginnen de huidmondjes te sluiten om verdamping en dus uitdroging te voorkomen. Als gevolg zal de temperatuur van het blad stijgen. Bovendien belemmert het sluiten van de huidmondjes de CO2-opname waardoor het fotosyntheseproces vertraagd wordt. Dit heeft een negatief effect op de assimilatenbalans. Dit houdt in dat als één groeifactor zoals PAR-licht verhoogd wordt ook andere factoren, zoals temperatuur, CO2-opname, Relatieve Vochtigheid (RV) en wateropname, aangepast moeten worden om zo een hogere plantengroei te realiseren. Onder alle omstandigheden streeft de plant ernaar om zijn drie plantbalansen in evenwicht te houden. Door het plantgedrag via de balansen te monitoren, worden veel aspecten over hoe planten reageren op veranderende omstandigheden inzichtelijk gemaakt. Hoewel er sprake is van complexe interne fysiologische processen, is het altijd duidelijk welk doel ze dienen: namelijk het zo goed en zo snel mogelijk herstellen van de drie plantbalansen.